12 porcí – do formy o průměru 22 cm
Linecké těsto
- 150 g hladké mouky
- 100 g škrobové moučky
- 140 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce rumu
Ořechový krém
- ½ litru mléka
- 100 g krupicového cukru
- 70 g másla
- 330 g mletých vlašských ořechů
- 50 g mletých piškotů
- 1 vejce
- špetka skořice
- špetka soli
- vlašské a lískové ořechy a ozdobu
Prosátou hladkou mouku smícháme se škrobovou moučkou, moučkovým cukrem, máslem změklým při pokojové teplotě, žloutkem a lžící rumu. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme den v lednici odležet.
Mléko s cukrem a máslem přivedeme k varu, vsypeme ořechy, piškotové drobečky a povaříme 1 minutu. Odstavíme a vmícháme vejce, špetku skořice a soli.
Formu na koláče s vyšším okrajem vyložíme vyváleným těstem, začistíme okraje a naplníme ořechovou náplní.
Páj ozdobíme celými ořechy a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C kolem 40 minut.
Zdroj: Ořechový páj; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1160 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář