reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

OSSO BUCO SE ŠAFRÁNOVÝM RIZOTEM

Suroviny:

  • plátky telecího kolínka
  • hladká mouka
  • olivový olej
  • mrkev
  • pórek
  • řapíkatý celer
  • bílé víno
  • loupaná rajčata

Rizoto:

  • rizotová rýže (carnaroli, arborio, vialone)
  • šalotka
  • vývar
  • šafrán
  • máslo
  • parmazán
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • rozmarýn

Z plátků masa vymáčkneme morek a schováme si ho na později v lednici. Maso z obou stran opepříme a osolíme a lehce obalíme v hladké mouce ochucené solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme olivový olej a maso orestujeme jen rychle, aby mělo světlou barvu. Maso poté vyjmeme z pánve a do ní vhodíme na kostičky nakrájenou mrkev, kousek pórku a řapíkatý celer. Počkáme, až zelenina trochu změkne, a vrátíme do pánve i maso. Zalijeme asi 1 dcl bílého vína a přidáme také zhruba 3 lžíce loupaných rajčat. Ochutíme nasekaným rozmarýnem. Podle potřeby můžeme podlít vývarem a necháme vařit doměkka.

K osso buco se typicky připravuje šafránové rizoto. V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nasekanou šalotku. Jakmile šalotka zesklovatí, přisypeme rýži – na porci jednu hrst. Necháme zrnka mírně obalit olejem a poté je zalijeme bílým vínem. Když se odpaří alkohol, přilijeme naběračku teplý vývar a necháme tekutinu odpařit. Tímto způsobem přiléváme vývar, dokud není rýže “al dente”. Rizoto obarvíme pár pestíky šafránu, získá krásnou žlutou barvu. Na závěr do rizota vmícháme kousek másla, už nevaříme. Přisypeme nastrouhaný parmazán a opět promícháme.

Morek, který jsme si schovali, nakrájíme na plátky, opepříme a osolíme a zrychla ho orestujeme na oleji.

Osso buco servírujeme s rizotem, ozdobíme opečeným morkem a lístkem bazalky.

Zdroj: OSSO BUCO SE ŠAFRÁNOVÝM RIZOTEM; Teď vaří  šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/recepty-z-teleciho-z-jednicky-noveho-ted-vari-sef?special=758795  [On-line 26.03.2015]
Knihy Zdeňka Pohlreicha

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.