Ingredience
dortový korpus:
- čokoládové máslové sušenky 250 g
- máslo 125 g
náplň na dort:
- měkký tvaroh 500 g
- voda 50 ml
- želatina 1 sáček
- citronová nebo limetková šťáva 80 ml
- ostružiny (případně maliny nebo jiné čerstvé ovoce) 250 g
- pískový cukr 100 g
- smetana na šlehání 250 ml
- moučkový cukr 2 lžíce
na ozdobu:
- šlehačka 200 ml
- bílá a tmavá řokoláda 1 dávka
- pár ostružin 1 dávka
1. Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku a jemnou drť smíchejte s rozměklým máslem. Vnitřek rozevírací kruhové dortové formy o průměru 24 cm potáhněte alobalem a dobře propracovanou směs natlačte pomocí lžíce na vnitřní stěnu formy. Horní okraj tenké „sušenkové vystýlky“ po obvodu zarovnejte a v chladničce nechte vše asi půl hodiny ztuhnout.
2. V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!).
3. Zvlášť ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru, zašlehejte do něj větší část vlažné želatiny a pak co možná nejrychleji pevnou šlehačku.
4. Zbytek želatiny rozmixujte s očištěnými ostružinami (jen si pár kousků odložte na ozdobu) a zbylým cukrem.
5. Do vychlazené sušenkové skořepiny ve formě nalijte nejprve bílou tvarohovou náplň, pak přilijte ostružinovou a druhým koncem lžíce či vařečky vše zlehka promíchejte. Docílíte tak nejen na povrchu, ale i na řezu efektního fialovo-bílého mramorování. Povrch náplně uhlaďte a dort nechte alespoň čtyři hodiny v chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobte šlehačkou dochucenou cukrem a ostružinami.
Zdroj: Ostružinový dort; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/ostruzinovy-dort [On-line 27.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář