reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Ostružinový dort

Ingredience
dortový korpus:

  • čokoládové máslové sušenky 250 g
  • máslo 125 g

náplň na dort:

  • měkký tvaroh 500 g
  • voda 50 ml
  • želatina 1 sáček
  • citronová nebo limetková šťáva 80 ml
  • ostružiny (případně maliny nebo jiné čerstvé ovoce) 250 g
  • pískový cukr 100 g
  • smetana na šlehání 250 ml
  • moučkový cukr 2 lžíce

na ozdobu:

  • šlehačka 200 ml
  • bílá a tmavá řokoláda 1 dávka
  • pár ostružin 1 dávka

1. Sušenky rozdrťte v mixéru nebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku a jemnou drť smíchejte s rozměklým máslem. Vnitřek rozevírací kruhové dortové formy o průměru 24 cm potáhněte alobalem a dobře propracovanou směs natlačte pomocí lžíce na vnitřní stěnu formy. Horní okraj tenké „sušenkové vystýlky“ po obvodu zarovnejte a v chladničce nechte vše asi půl hodiny ztuhnout.

2. V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!).

3. Zvlášť ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru, zašlehejte do něj větší část vlažné želatiny a pak co možná nejrychleji pevnou šlehačku.

4. Zbytek želatiny rozmixujte s očištěnými ostružinami (jen si pár kousků odložte na ozdobu) a zbylým cukrem.

5. Do vychlazené sušenkové skořepiny ve formě nalijte nejprve bílou tvarohovou náplň, pak přilijte ostružinovou a druhým koncem lžíce či vařečky vše zlehka promíchejte. Docílíte tak nejen na povrchu, ale i na řezu efektního fialovo-bílého mramorování. Povrch náplně uhlaďte a dort nechte alespoň čtyři hodiny v chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobte šlehačkou dochucenou cukrem a ostružinami.

Zdroj: Ostružinový dort; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/ostruzinovy-dort [On-line 27.11.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.