Suroviny:
- 3 lžíce olivového oleje
- 200 g bílé mořské ryby (např. treska)
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 100 g choriza
- cca 150 g mraženého mořského koktejlu
- 500 g kulatozrnné rýže
- 2 dcl bílého vína
- 1 litr vývaru (např. kuřecího, ale může být i hovězí nebo zeleninový)
- šafránu
- 1 lžička papriky (nejlépe uzené, ale tu nemá doma každý, já třeba většinou ne…)
- sůl a pepř
- 2 oloupaná rajčata (snadno je oloupete, když je předtím spaříte)
- 100 g mraženého hrášku
- volitelně krevety na ozdobu
- hrst hladkolisté petrželky, posekané
- citron
1) Na pánvi rozpalte olivový olej, na něm si opečte na kousky pokrájenou rybu (při krájení z ní vyndejte kosti). Dobu odhadněte podle její tloušťky, ale mělo by stačit dohromady několik minut. Mraženou rybu samozřejmě nejdřív rozmrazte a slijte všechnu vodu. Opečené rybí kousky vyndejte z pánve a zabalte do alobalu.
2) Do stejné pánve vložte cibuli, tři minuty osmahněte, přidejte česnek, chorizo, dvě minuty osmahněte, přidejte mořský koktejl, chvilku osmahněte a pak do pánve vsypte rýži. Krátce ji s ostatními ingrediencemi orestujte, podlijte vínem, přidejte mletou papriku, pepř a sůl.
3) V okamžiku, kdy se rýže začne přichytávat, podlijte ji vývarem. Takto pokračujte zhruba 15 minut, až rýže změkne, podle potřeby ji průběžně podlévejte vývarem. Když rýže začne měknout, přidejte rajčata, hrášek a šafrán zalitý horkou vodou, podle potřeby dosolte a opepřete. Vše se za opatrného míchání vařte ještě pár minut. Odložené rybí maso přidejte až jako poslední a lehce promíchejte, aby se nerozpadlo. Od této chvíle už nebudete paellu míchat, takže můžete na povrch ozdobně položit například velké krevety, pokud máte, a nechat je za posledních několik minut dojít (hotové jsou, když místo šedé mají růžovou barvu, v půlce je můžete otočit).
4) Paellu na pánvi můžete ozdobit podle vlastní fantazie, nezapomeňte na hladkolistou petrželku a nařezaný citron.
Zdroj: Paella; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/karolina-domaci-kucharka-recepty-z-5-dilu [On-line 03.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář