Suroviny:
- 2 vejce
- 250 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 2 lžíce vanilkového cukru
- špetka soli
- cca 4 lžíce másla
- Na náplň:
- 8 středních jablek
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 rovná lžička soli
- špetka mleté skořice
- špetka drceného hřebíčku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 50 ml vodky nebo ovocné pálenky – např. jablkovice, špendlíkovice, meruňkovice apod.
K podávání:
- kysaná smetana, moučkový cukr, lístky čerstvé meduňky
Z vajíček, mouky, mléka, cukru a soli vyšlehejte tekuté těstíčko a nechte ho cca půl hodiny odpočívat.
Mezitím si připravte jablka: Jablka i se slupkou rozčtvrťte a nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky, vykrojte jen jándřince. Na hluboké pánvi si rozpusťte máslo, přidejte jablka, posypejte je cukrem, solí a kořením a nechce na mírném plameni opékat cca 5 minut, až budou pěkně zlatavá a změklá, ale stále budou držet pohromadě. Pak je zalijte vodkou a nechte už jen projít varem a odstavte. Zakryjte pokličkou a upečte palačinky.
Před každou palačinkou rozpusťte na rozehřáté pánvi lžičku másla, pak na pánev nalijte přiměřenou sběračku těsta (naběračku volte takovou, aby byly palačinky tenké), rozlijte ji po celé pánvi a opečte ji z obou stran. Stejně postupujte se všemi palačinkami. Hotové odkládejte na velký talíř či mísu pod poklici, aby nevychladly.
Palačinky plňte jablkovou náplní, pak je přeložte na čtvrtiny, poprašte moučkovým cukrem a talíře ozdobte kopečkem kysané smetany s lístkem čerstvé meduňky.
Zdroj: Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-kdyz-prituhuje [On-line 27.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář