Ingredience
- vepřová panenka 1500 g
- máslo nebo sádlo 50 g
- grilovací koření 1 dávka
- česnek 3 stroužky
- sójová omáčka 1 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
- šťouchané brambory:
- brambory 2 kg
- cibule 2 kusy
- anglická slanina 300 g
na brusinkovou omáčku:
- kompotované brusinky 120 g
- meruňková marmeláda 60 g
- hořčice 1 lžička
- červené víno 1 lžíce
- rum 1 lžíce
- citrónová šťáva 1 lžíce
- sůl a bílý pepř 1 špetka
- cukr 1 špetka
- pár kapek worcestrové omáčky 1 dávka
na zelný salát:
- půlka hlávky bílého zelí (ideálně mladého) 1 dávka
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
- ocet 1 lžíce
- dobrý olej 1 lžíce
1. Na sádle orestujeme panenku, kterou si předtím dobře okořeníme oblíbeným kořením. Pak ještě chvíli pečeme v troubě, necháme odležet a porcujeme těsně před podáváním.
2. Šťávu z pečínky můžeme přidat do naší brusinkové omáčky. Všechny suroviny si prolisujeme do misky, dobře promícháme a necháme rozležet, podáváme k panence.
3. Čisté oškrábané brambory a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Rozškvaříme si slaninu, orestujeme cibulku a vše rozšťoucháme spolu s brambory.
4. Na zelný salát si nastrouháme nebo pokrájíme zelí najemno, dobře ho prohněteme se solí a necháme odstát. Zelí tak zkřehne a uvolní vodu, kterou slijeme. Ze zbylých surovin si ušleháme zálivku, můžeme přidat bazalku, drcený kmín, jestli chceme, a dobře promícháme se zelím. Necháme odležet, vychladit a podáváme k hlavnímu chodu.
Zdroj: Panenka s brusinkovou omáčkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-s-brusinkovou-omackou [On-line 25.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář