- vepřová panenka 2 kusů
- sklenice povidel 0.5 sklenice
- brusinky 8 lžíce
- sušené švestky 15 kusů
- mandle 20 kusů
- hrozinky 4 lžíce
- panák slivovice (vodky) 2 kusů
- sůl 1 špetka
- pepř čtyř barev 1 špetka
- strouhaný perník 1 hrst
- olej 1 lžíce
Smetanové brambory
- brambory 10 kusů
- šlehačka 2 kelímku
- eidam 150 g
- máslo na vymazání formy 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- rozmarýn 2 snítky
- muškátový oříšek 1 špetka
Z panenky nakrájíme centimetrové medailonky. Lehce je pěstí naklepeme, osolíme, opepříme a dáme odležet. Mandle spaříme, oloupeme a na oleji osmažíme dozlatova. Hrozinky a sušené švestky namočíme.
Na hlubší pánvi rozmícháme povidla s vodou na kaši. Přidáme hrozinky, pokrájené švestky, brusinky a alkohol. Krátce provaříme, aby se alkohol vypařil. Osolíme, opepříme, případně zahustíme strouhaným perníkem. Panenku zprudka osmažíme z obou stran na oleji a vložíme do omáčky.
Brambory oloupeme a nastrouháme na okurkovém struhadle na tenké plátky. Prosolíme a navrstvíme do hlubšího pekáče. Zalijeme šlehačkami a přidáme rozmarýn. Pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny, než brambory změknou a smetana se skoro vypaří. Přidáme špetku nastrouhaného oříšku. Na závěr zasypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-se-svestkovou-omackou [On-line 16.2.2012]
Poslední tip, trik či komentář