reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Panenka se švestkovou omáčkou a smetanovými bramborami

  • vepřová panenka 2 kusů
  • sklenice povidel 0.5 sklenice
  • brusinky 8 lžíce
  • sušené švestky 15 kusů
  • mandle 20 kusů
  • hrozinky 4 lžíce
  • panák slivovice (vodky) 2 kusů
  • sůl 1 špetka
  • pepř čtyř barev 1 špetka
  • strouhaný perník 1 hrst
  • olej 1 lžíce

Smetanové brambory

  • brambory 10 kusů
  • šlehačka 2 kelímku
  • eidam 150 g
  • máslo na vymazání formy 1 lžíce
  • sůl 1 špetka
  • rozmarýn 2 snítky
  • muškátový oříšek 1 špetka

Z panenky nakrájíme centimetrové medailonky. Lehce je pěstí naklepeme, osolíme, opepříme a dáme odležet. Mandle spaříme, oloupeme a na oleji osmažíme dozlatova. Hrozinky a sušené švestky namočíme.

Na hlubší pánvi rozmícháme povidla s vodou na kaši. Přidáme hrozinky, pokrájené švestky, brusinky a alkohol. Krátce provaříme, aby se alkohol vypařil. Osolíme, opepříme, případně zahustíme strouhaným perníkem. Panenku zprudka osmažíme z obou stran na oleji a vložíme do omáčky.

Brambory oloupeme a nastrouháme na okurkovém struhadle na tenké plátky. Prosolíme a navrstvíme do hlubšího pekáče. Zalijeme šlehačkami a přidáme rozmarýn. Pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny, než brambory změknou a smetana se skoro vypaří. Přidáme špetku nastrouhaného oříšku. Na závěr zasypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.

Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panenka-se-svestkovou-omackou [On-line 16.2.2012]

 

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.