Suroviny
Panna Cotta:
- smetana 1 l
- želatina 6 plátků
- cukr krupice 5 lžic
- vanilkový lusk (semínka z vnitřku)
Karamel:
- cukr krupice 12 lžic
- voda 4 lžíce
- smetana 4 lžíce
Do kastrolu vlijeme smetanu s cukrem a mícháme do té doby, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, necháme okapat a přidáme do kastrolu, necháme ji zcela rozpustit. Smetana se nesmí vařit, udržujeme asi na 80 stupních. Směs nalijeme do formy (například na srnčí hřbet) a necháme v lednici alespoň 6 hodin odležet.
Karamel: Cukr s vodou zahříváme, až se rozpustí, přidáme smetanu a vaříme, dokud nám nevznikne světle hnědá, táhnoucí se (ne moc) hmota. Podáváme v hlubokém talíři a karamelem přeléváme přímo před hostem.
Zdroj: Panna cotta přelitá horkým karamelem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panna-cotta-prelita-horkym-karamelem [On-line 12.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář