- želatina 5 plátků
- smetana (nejlépe 33%) 300 ml
- smetanový bílý jogurt 200 ml
- vanilkový lusk 1 ks
- přírodní třtinový cukr 5 lžic
- olej neutrální chuti 1 dávka
- borůvky 200 g
- rybíz 200 g
- krupicový cukr 3 lžíce
- bramborový škrob 1 dávka
Plátky želatiny namočíme do několika lžic vody. Smetanu a jogurt dobře promícháme a postavíme na oheň. Za stálého míchání pomalu zahříváme. Přidáme cukr a vyškrábaná semínka vanilky. Necháme krátce projít varem, stáhneme a vmícháme vymačkanou želatinu. Mícháme, dokud se nerozpustí. Odstavíme z ohně. Mezitím si vhodné formičky vymažeme olejem (pro snazší vyklopení) a nalijeme do nich směs.
Dáme na několik hodin chladit do lednice. Těsně před podáváním připravíme sladké omáčky. V jednotlivých rendlících ohřejeme borůvky, resp. rybíz s trochou vody a cukru dle chuti. Necháme provařit. V případě, že je výsledná směs řídká, zahustíme chuťově neutrálním škrobem. Panna cottu podáváme vyklopenou na talířek a ozdobenou dvěma teplými druhy omáček.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panna-cotta-s-rybizovym-rozvarem [on-line 31.8.2011]
Poslední tip, trik či komentář