Suroviny
- kuřecí játra 300 g
- kuřecí prsa 200 g
- česnek 1-2 stroužky
- rozmarýn 1 lžička
- majoránka 1/2 lžičky
- červené víno 200 ml
Brusinkový přeliv:
- brusinkový kompot
- sladké červené víno 200 ml
- šťáva ze dvou pomerančů
- citronová kůra z 1 citronu nebo pomeranče
- máslo 120 g
- smetana 125 ml
- med dle chuti
- celá skořice
Banketky:
- polohrubá mouka 1 hrnek
- vlažná voda 1 hrnek
- sádlo 70 g
- droždí 1/2 kostky
- sůl
- cukr 1 lžička
Paštika: Na oleji či na sádle osmahneme nakrájenou cibulku do zlatova. Přidáme rozmarýn, česnek, očištěná játra a kuřecí maso. Když je propečené, přilijeme víno a pět minut necháme vyvařit alkohol, poté osolit a opepřit. Přendáme do mísy a tyčovým mixérem hmotu rozšleháme. Přidáme máslo (v teplé paštice se roztaví) a smetanu a znovu mixérem vyšleháme do hladka. Přendáme do formy, kterou dáme vychladit a ztuhnout do lednice.
Brusinkový přeliv: Na pánvi si rozehřejeme máslo a přidáme med, skořici a červené víno – vaříme pět minut do zhoustnutí. Dále přidejte kvalitní brusinkový kompot, pomerančovou šťávu, sůl a pět minut povařte. Na závěr přidejte půl lžičky pomerančové kůry. Rozmixujte tyčovým mixérem a nechejte vychladnout.
K paštice podáváme banketky: Vlažnou vodu smícháme s droždím a lžičkou cukru. Přidáme mouku a sádlo a promícháme. Ochutíme solí. Necháme vykynout 45 minut. Vytvarujeme banketky, které dáme na plech a necháme dalších 15 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem apod. a pečeme asi 25 minut na 200 stupňů (podle výkonu trouby) dozlatova.
Zdroj: Paštika s brusinkovým přelivem a domácími banketkami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-s-brusinkovym-prelivem-domacimi-banketkami [On-line 29.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář