Ingredience:
- 1 husa
- 400 g vepřového bůčku
- 300 g vepřových jater
- 2 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- paštikové koření
- (nové koření, bobkový list, celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek)
- kmín
- mletý pepř
- sůl
- 100 g sušených meruněk
- 40 ml koňaku
- 80 ml bílého portského vína
Sušené meruňky nakrájíme na malé kostičky a namočíme do směsi portského a koňaku. Necháme proležet přes noc.
Husu osolíme, okmínujeme a upečeme v troubě doměkka při 160°C. Ještě teplé obereme a nakrájíme na středně velké kousky a smícháme s výpekem.
Vepřový bůček nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a podlijeme vodou. Vložíme do trouby na 160°C a pečeme doměkka.
Po upečení vyjmeme, necháme lehce zchladnout a vše nameleme na mlýnku společně se syrovými játry.
Směs z mletého bůčku a jater smícháme s meruňkami i s nálevem, pečeným husím masem, vejci, čerstvě tlučeným kořením a solí.
Paštikovou fáš přendáme do formy a zakryjeme folií a alobalem. Takto připravené vložíme do pekáče s vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 150°C asi 40 minut. Paštiku vychladíme a podáváme.
jablka v karamelu
- 4 jablka
- 50 g krupicového cukru
- 200 ml bílého vína
- 1 hvězdička badyánu
- 4 hřebíčky
- 1 kousek celé skořice
- 40 g křížal
Jablka nakrájíme na plátky asi 1cm silné. Cukr rozpustíme na karamel, zalijeme vínem, Vložíme koření a necháme povařit asi 5 minut. Poté vložíme čerstvá jablka i křížaly a odstavíme. Jablka vychladíme a servírujeme s paštikou.
Zdroj: Paštika z pečené husy s jablky v karamelu; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1325-pastika-z-pecene-husy-s-jablky-v-karamelu/ [On-line 29.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář