Ingredience
- 800 g vepřového masa
- 400 g kořenové zeleniny
- 500 g brambor
- 1 cibule
- Olej
- 3 stroužky česneku
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka majoránky
- 500 ml drůbežího vývaru
- 750 ml červeného vína
- 150 ml mléka
- 80 g másla
- 150 g parmazánu
- Kmín
- Sůl
- Pepř
Mrkev, petržel a celer očistíme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozehřátém oleji. Po chvíli do pánce přidáme nakrájenou cibuli, trochu kmínu a celé snítky tymiánu a majoránky. Restujeme, dokud nám zelenina neztmavne. Poté přidáme maso, zalijeme vínem, osolíme a opepříme. Víno povaříme, a až se nám vyvaří alkohol, přilijeme vývar.
K bramborám, které jsme si mezitím uvařili, přidáme máslo a ohřáté mléko. Uděláme klasickou bramborovou kaši, ale ke konci šlehání přidáme nastrouhaný parmezán. Směs z pánve dáme do pekáčku a navrch rozprostřeme kaši. Pečeme 45 minut na 180 stupňů.
Zdroj: Pastýřský vepřový koláč; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/2199-pastyrsky-veprovy-kolac/ [On-line 31.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář