Suroviny
- velké bílky pokojové teploty 4 ks
- cukr krupice 200 g
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- ocet 1 lžička
Citronový krém:
- šťáva ze 2-3 citronů
- žloutek 4 ks
- třtinový cukr 70 g
- máslo 50 g
- kůra ze 2 bio citronů
Omáčka z ovoce:
- čerstvé nebo mražené ovoce
- třtinový cukr
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- kukuřičný škrob 1 lžička
Pusinky: troubu předehřejte na 130 stupňů, plech vyložte pečicím papírem. Bílky začněte šlehat na nižší otáčky, než se vytvoří lehká bílá pěna. Zvyšte otáčky na střední výkon a začněte po lžičkách přisypávat cukru, hezky pozvolna. Každou lžičku cukru nechte pořádně zašlehat. Dejte otáčky na maximum a vyšlehejte do pevného sněhu. Stěrkou vmíchejte vanilkový extrakt, ocet a dobře promíchejte. Sněhové mističky můžete vytvořit jen lžící, já jsem jich z této dávky udělala šest větších. V každé z nich udělejte důlek, dostatečně velký pro ovoce a smetanu. Pokud chcete mít mističky pravidelné, můžete použít sáček a zdobící trubičku. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na hodinu, pak troubu vypněte a nechte v uzavřené troubě zcela vychladnout, klidně i přes noc. Pak mističky opatrně sloupněte z pečicího papíru.
Citronový krém: citrony dobře omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Opatrně, abyste nastrouhali jen tu žlutou, ne bílou. Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence husté kaše. Takto čerstvý krém, můžete hned použít, nebo uzavřený uskladnit v lednici až dva týdny.
Omáčka z malin nebo jiného ovoce: ovoce přivedeme k varu s troškou vody a případně i sherry, rozvaříme ho a přidáme cukr podle kyselosti ovoce a vanilkovou esenci. Přidáme lžičku škrobu a 5 minut provaříme.
Zdroj: Pavlova s citronovým krémem a ovocem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pavlova-s-citronovym-kremem-ovocem [On-line 13.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář