4 porce
- 1 kg hovězí svíčkové
- 2–3 lžíce worcesterské omáčky
- 2–3 lžíce dijonské hořčice
- čerstvě mletý pepř
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- olivový olej
- máslo
- šupinkatá sůl Maldon
Maso očistíme. Z worcesterské omáčky, hořčice, pepře, sekaných bylinek a oleje vymícháme marinádu, kterou do masa důkladně vetřeme. Necháme odležet alespoň hodinu.
Svíčkovou zprudka opečeme na oleji, vložíme do pekáče a při 90 °C pečeme 2–3 hodiny. Ideální vnitřní teplota masa je 58 °C (použijeme speciální vpichový teploměr na maso).
velouté omáčka (základní):
- 80 g másla
- 1 malá cibule
- 40 g hladké mouky
- 400 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
- 100 ml smetany
- sůl
- mletý bílý pepř
Máslo přepustíme, orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli dosklovata, vmícháme mouku, osmahneme, zalijeme vývarem, za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme 15–20 minut. Osolíme, opepříme, zjemníme smetanou, necháme přejít varem a přecedíme přes husté síto, aby byla omáčka co nejjemnější.
Omáčku rozdělíme na půl a ochutíme:
a/ do omáčky vmícháme 2 lžíce hrubozrnné hořčice
b/ 20 g másla, 50 g kapary
Máslo přepustíme a kapary na něm krátce opečeme a vmícháme základní omáčky.
fazolky:
- 100 g kvalitní uzené domácí slaniny
- 1 malá cibule
- 500 g zelených fazolek
- mletý pepř
- sůl
Proužky slaniny vypečeme, přidáme na tenké klínky nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme spařené (a následně zchlazené) fazolky, opečeme je, osolíme a opepříme.
smetanové brambory:
- 800 g brambor
- 500 ml 33% smetany
- 1 palička česneku
- mletý pepř
- sůl
Brambory oškrábeme, nastrouháme na tenké plátky a vyložíme jimi zapékací nádobu (nebo jednoporcové zapékací misky).
Smetanu ochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem a brambory touto směsí zalijeme tak, aby byly zakryté. Vložíme do vyhřáté trouby (170–180 °C), 40 minut pečeme přiklopené, asi 20 minut dopékáme odkryté dozlatova.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=827
Poslední tip, trik či komentář