reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pečená hovězí svíčková po anglicku s kaparovou a hořčičnou omáčkou, fazolové lusky s vypečenou slaninou a smetanové brambory

4 porce

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 2–3 lžíce worcesterské omáčky
  • 2–3 lžíce dijonské hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • olivový olej
  • máslo
  • šupinkatá sůl Maldon

Maso očistíme. Z worcesterské omáčky, hořčice, pepře, sekaných bylinek a oleje vymícháme marinádu, kterou do masa důkladně vetřeme. Necháme odležet alespoň hodinu.

Svíčkovou zprudka opečeme na oleji, vložíme do pekáče a při 90 °C pečeme 2–3 hodiny. Ideální vnitřní teplota masa je 58 °C (použijeme speciální vpichový teploměr na maso).

velouté omáčka (základní):

  • 80 g másla
  • 1 malá cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 400 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Máslo přepustíme, orestujeme na něm najemno nakrájenou cibuli dosklovata, vmícháme mouku, osmahneme, zalijeme vývarem, za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme 15–20 minut. Osolíme, opepříme, zjemníme smetanou, necháme přejít varem a přecedíme přes husté síto, aby byla omáčka co nejjemnější.

Omáčku rozdělíme na půl a ochutíme:

a/ do omáčky vmícháme 2 lžíce hrubozrnné hořčice
b/ 20 g másla, 50 g kapary

Máslo přepustíme a kapary na něm krátce opečeme a vmícháme základní omáčky.

fazolky:

  • 100 g kvalitní uzené domácí slaniny
  • 1 malá cibule
  • 500 g zelených fazolek
  • mletý pepř
  • sůl

Proužky slaniny vypečeme, přidáme na tenké klínky nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme spařené (a následně zchlazené) fazolky, opečeme je, osolíme a opepříme.

smetanové brambory:

  • 800 g brambor
  • 500 ml 33% smetany
  • 1 palička česneku
  • mletý pepř
  • sůl

Brambory oškrábeme, nastrouháme na tenké plátky a vyložíme jimi zapékací nádobu (nebo jednoporcové zapékací misky).

Smetanu ochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem a brambory touto směsí zalijeme tak, aby byly zakryté. Vložíme do vyhřáté trouby (170–180 °C), 40 minut pečeme přiklopené, asi 20 minut dopékáme odkryté dozlatova.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=827

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.