Suroviny
- kachna z domácího chovu 2 ks
- vepřové sádlo 2 lžíce
- sůl
- kmín
- Cuketové zelí
- větší cuketa 2 ks
- kmín
- sůl
- ocet
- cukr 1 hrst
- hladká mouka na poprášení
- cibule 1 ks
Domácí knedlík
- polohrubá mouka 500 g
- droždí 1 kostka
- mléko 250 ml
- sůl
- cukr
Kachny opláchneme, řádně osolíme zevnitř i zvenku (když je čas, tak je necháme odležet přes noc v lednici, maso je pak křehčí). Osolené kachny dáme na plech, přidáme vepřové sádlo, podlijeme trochou vody, přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů přes dvě hodiny. Ke konci pečení odklopíme, aby se na povrchu udělala kůrčička a kachny byly na povrchu křupavé.
Cuketové zelí: Cukety nastrouháme nahrubo, dáme vařit do menšího množství vody, dochutíme solí, kmínem, octem a cukrem, vaříme (dusíme) asi 20 minut. Vedle na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a přidáme do cuketového zelí.
Domácí knedlík: Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a uděláme kvásek. Do mouky uděláme důlek, do kterého vklepneme vajíčko, přidáme sůl, kvásek a zpracujeme v těsto, necháme kynout na teplém místě 30 minut. Poté zpracujeme šišky a opět necháme kynout dalších 20 minut. Vykynuté šišky vaříme v páře přibližně 20 minut, po uvaření propícháme špejlí a potřeme olejem, aby neoschly.
Zdroj: Pečená kačena, cuketové zelí a domácí knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kacena-cuketove-zeli-domaci-knedlik [On-line 02.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář