Suroviny
- kachna 2 ks
- sůl
- pepř
- kmín
- kysané bílé zelí 1 balení
- červené zelí 1 hlávka
- cukr 1 špetka
- nové koření 4 kuličky
- hrubá mouka
- mléko 1 hrnek
- houska 3–4 ks
- vejce 3 ks
- kus másla
- kypřicí prášek 1/2 sáčku
Kachny omyjeme, rozpůlíme, osolíme a opepříme z obou stran a vložíme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme při 180 stupních asi dvě hodiny.
Kyselé zelí vložíme do hrnce, osolíme a necháme povařit doměkka. Červené hlávkové zelí nakrájíme nadrobno a vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme trochu kmínu a nového koření a necháme podusit doměkka. Potom červené i bílé zelí zahustíme jíškou a červené zelí dochutíme cukrem a octem.
Hrnkový knedlík: Do mísy dáme hrnek mléka, nakrájíme den staré housky na kostičky a přidáme k mléku, poté přidáme mouku a tři žloutky, kypřicí prášek a smícháme. Z bílků ušleháme sníh, který nakonec vmícháme do těsta. Poměrně řídkou směs poté vložíme do hrnků, které dobře vymažeme máslem (sádlem) a i s hrnky vložíme do vroucí vody a vaříme dvacet minut.
Zdroj: Pečená kachna se zelím a domácími knedlíky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kachna-se-zelim-domacimi-knedliky [On-line 04.09.2015]
Poslední tip, trik či komentář