- pepř 1 špetka
- cibule 3 kusy
- sůl 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- brambory 6 kusů
- polohrubá mouka 6 lžic
- vejce 1 kus
- drcený kmín 1 lžička
- vepřová krkovice 1 kg
- kapusta 2 kusy
- hladká mouka 1 lžíce
- špek 100 g
- rostlinný stužený tuk nebo sádlo 100 g
První si připravíme krkovičku. Nakrájíme ji na plátky a odblaníme okraje. Naklepeme, lehce posolíme a opepříme z obou stran a okmínujeme. Dno pekáče pokryjeme ořechy tuku a drobně nakrájenou cibulí. Naklademe plátky masa, které opět posypeme cibulí. Navrch dáme zase tuk, aby bylo vše přikryté. Podlijeme vodou do úplného pomoření ingrediencí. Dáme péct na 200 stupňů asi na půl hodiny a potom obrátíme. Snížíme teplotu na 170 a podléváme, aby se maso nepřipálilo. Pečeme nejméně hodinu a půl. Musí se vypařit všechna voda a zůstat šťáva. Stále kontrolujeme, že se maso nepřipálilo.
Mezitím si přichystáme kapustu. Obereme každý list a omyjeme. Tvrdý střed a ošklivé listy odkrojíme a vyhodíme. Nakrájíme na tenké nudličky – jako když se krouhá zelí. Vše dáme do síta a prolijeme vařící vodou. V hrnci zpěníme drobně nakrájený špek, přidáme trochu rostlinného tuku a pak kapustu. Pořádně promícháme, aby se kapusta promastila. Osolíme a hned podlijeme vodou. Necháme dusit asi hodinu. Poté dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Nakonec zahustíme hladkou moukou rozmíchanou s vodou. Nesmí se připálit, takže stále mícháme.
Na bramborové noky nastrouháme oloupané syrové brambory, vymačkáme z nich vodu, přidáme jedno vejce a mouky tolik, aby těsto bylo husté a dalo se vykrajovat. Poté noky vkládáme lžící do vroucí osolené vody. Když vyplavou, měly by být hotové. Radši zkusíme. Dáváme je do hrnce s trochou tuku, aby se neslepily.
Poslední tip, trik či komentář