Ingredience
- krůtí maso 1500 g
- kmín 1 špetka
- červené zelí 1 hlávka
- bílé zelí 1 hlávka
- olej nebo sádlo 20 g
- cibule 50 g
- hladká mouka 10 g
- cukr 20 g
- ocet 10 ml
- sůl 1 špetka
houskový knedlík:
- hrubá mouka 500 g
- žemle 100 g
- žloutek 1 kus
- mléko 100 ml
- kvasnice 3 g
- sůl 1 špetka
bramborový knedlík:
- brambory 500 g
- hrubá mouka 50 g
- krupice 50 g
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
1. Krůtí porce omyjeme, odblaníme, posolíme, pokmínujeme a dáme je na troše oleje nebo másla péct do trouby. Občas podlijeme a zkontrolujeme. Zatímco se maso peče, uděláme si dva druhy knedlíků a dva druhy zelí.
2. Oba hlávky červeného i bílého zelí si kromě košťáli, který vyhodíme, nakrájíme a dáme vařit do okmínované a osolené vody. Vedle si uděláme cibulovou jíšku, a když je zelí měkké, tak je zahustíme. Dochutíme cukrem, octem a solí, jak to máme rádi.
3. Z uvedených surovin na knedlíky si smícháme těsto, které necháme vykynout. Po hodině vytvoříme jednu nebo dvě šišky, které vaříme v lehce osolené vodě, nebo o něco déle na páře.
4. Půl kila brambor si uvaříme nejlépe den předem. Brambory nastrouháme nebo protlačíme a z mouky, krupice a vejce uděláme bramborové těsto, které by nemělo dlouho stát, jinak zřídne. Uhněteme šišku, kterou vaříme dvacet minut. Podáváme s krůtí pečínkou, barevným zelím a vypečenou šťávou.
Zdroj: Pečená krůta; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kruta [On-line 04.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář