Suroviny
- sůl
- krůtí stehna 700 g
- česnek 3-4 stroužky
- hrubá krupice 150 g
- mletý pepř
- cibule 2 ks
- drcené nové koření 1 lžička
- sádlo nebo olej 2-3 lžíce
- hladká mouka 2-3 lžičky
- vejce 1 ks
- sůl
- mražený špenát 2 balení
Na bramborové knedlíky:
- brambory 750 g
- škrobová moučka 50 g
Krůtí stehna částečně vykostíme a protáhneme česnekem nakrájeným na malé klínky. Osolíme, okořeníme pepřem a drceným novým kořením a necháme 2 – 3 hodiny odležet. Pak stehna vložíme do pekáčku se sádlem nebo olejem, přidáme na klínky nakrájenou první cibuli a v předehřáté troubě krátce zapečeme. Snížíme teplotu, podlijeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání zvolna pečeme doměkka. Upečená stehna vyjmeme a výpek zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dobře provaříme. Podáváme s bramborovými knedlíky a s dušeným špenátem.
Špenát: na oleji zpěníme druhou, středně velkou cibuli, přidáme hladkou mouku a smažíme. Jakmile začne mouka růžovět, zalejeme studenou vodou nebo vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Do vzniklé omáčky přidáme špenát, snížíme teplotu a necháme vařit, až je špenát rozvařený a akorát správně hustý. Průběžně přidáváme sůl a česnek podle chuti.
Bramborové knedlíky: brambory uvaříme ve slupce, oloupemea necháme vychladnout. Pakje nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a vejce a vypracujeme těsto. Vytvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě podle velikosti asi 20 minut.
Zdroj: Pečená krůtí stehna na česneku, špenát, bramborové knedlíky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kruti-stehna-na-cesneku-spenat-bramborove-knedliky [On-line 06.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář