4 porce
- 700 g vepřových jater
- slunečnicový olej
- 8 lístků šalvěje
- mletý pepř
- sůl
Očistěná játra nakrájíme na plátky. Šalvěj nasekáme a smícháme s čerstvě mletým pepřem a olejem. Do bylinkové marinády vložíme játra, promícháme a necháme v chladu odležet alespoň půl hodiny. Poté opékáme na oleji z obou stran, na závěr osolíme.
Plněné cibule
- 100 g uzeného špeku
- 1 větší hruška
- 1 menší cibulka
- 4 větší bílé cibule
- 2 vařené brambory ve slupce
- petrželka
- mletý pepř
- sůl
- bílé víno
- hvězdička badyánu
Ze čtyř větších cibulí odkrojíme špičku, kterou ponecháme stranou a použijeme ji jako pokličku. Spodní část u kořene také mírně zkrojíme, aby cibule dobře stály. Vnitřky cibulí vydlabeme (vykrojíme malým zaobleným nožíkem) a nakrájíme je nadrobno.
Špek, hrušku i menší cibulku nakrájíme na kostičky. Špek vypečeme, přidáme hrušky, všechnu cibuli, nasekanou petrželku, oloupané a rozmačkané brambory, opečeme a ochutíme pepřem, solí, zakápneme vínem a dobře promícháme a odstavíme.
Vydlabané cibule plníme náplní, vždy přiklopíme „cibulovou pokličkou“. Plněné cibule přendáme do vyššího pekáče, podlijeme vínem, přidáme badyán a zvolna dusíme 30−40 minut.
Porci jater na talíři doplníme cibulí a přelijeme vypečenou šťávou.
Zdroj: Pečená vepřová játra na šalvěji s plněnou cibulí; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1447-pecena-veprova-jatra-na-salveji-s-plnenou-cibuli/ [On-line 28.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář