Maso
- 1,5 kg vepřové krkovičky bez kosti
- 1 cibule
- pár snítek rozmarýnu
- hrst lístků šalvěje
- lžička černého pepře
- lžička soli
Knedlíky
- 750 g hrubé mouky
- 1 kostka droždí
- špetka cukru
- špetka soli
- 1 celé vejce
- 200 cl vody (cca hrnek)
- 1 mrkev
- na kostičky nakrájené tmavé pečivo z včerejšího dne
Zeleninová příloha
- velká mísa listů čerstvého mangoldu (nebo špenátu)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje
Maso naložíme den předem. Krkovičku očistíme, v místech tukových spojů napíchneme nožem a zapracujeme sůl i dovnitř. Obalíme v nasekaném rozmarýnu a šalvěji, posypeme mletým pepřem a zabalené do mikrotenu necháme uležet do druhého dne v ledničce. Pečeme nasucho s oloupanou rozpůlenou cibulí. Občas obracíme, případně podléváme (dle tučnosti masa). Nejlepší je použít remosku, která zachová maso šťavnaté a křehké. Doba pečení je zhruba 90 minut. Krájíme až před podáváním.
Hrubou mouku na knedlíky smícháme v míse s vejcem, špetkou soli a cukru a ve vodě „zmlazeným“ droždím. Po zalití kváskem a vodou těsto důkladně zpracujeme, přidáme na malé kostky nakrájenou mrkev a chleba a opět zpracujeme. Na teplém místě necháme pod utěrkou kynout asi půl hodiny. Pak těsto rozdělíme na tři díly, vyválíme z něj knedlíky a vaříme 25 minut v hrnci s malinko poodkrytou pokličkou. Poté hbitě vyjmeme a nakrájíme na plátky.
Čerstvě sklizené listy mangoldu či špenátu na zeleninovou přílohu omyjeme, nasekáme a vhodíme do kastrůlku s rozehřátým olejem. Mícháme a dle potřeby malinko podlijeme (většinou pustí vodu). Přidáme česnek utřený se solí a dusíme zhruba 20 minut, dle potřeby podléváme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-veprova-krkovice-na-rozmarynu [on-line 19.9.2011]
Poslední tip, trik či komentář