- husí stehna 5 kusů
- jablíčka 2 kusy
- cibule 2 kusy
- smetana na vaření nebo med na potírání 1 kus
Zelí
- červené zelí 1 sklenice
- bobkový list 1 kus
- kmín 1 špetka
- krystalový cukr na karamel 2 lžíce
- pepř 1 špetka
- ocet 1 lžička
- sádlo 2 lžíce
Lokše
- uvařené brambory 1 kg
- mouka polohrubá/hladká 300 g
- sůl 1 špetka
- 2 vajíčka
- husí sádlo na potření 125 g
Husí stehna opláchneme, nasolíme a necháme je odpočívat asi 6 hodin. Poté stehna opláchneme v mléku, abychom odstranili přebytečnou sůl, uvolníme kůži řezem u spodního hloubu a vložíme na plech. Posypeme kmínem a můžeme poprášit jemně hladkou moukou. Jablíčka nakrájíme na měsíčky a vložíme mezi stehna. Husa je sama o sobě mastná, pouští hodně tuku, ale necháme je na cca 40 minut péct, aby se zatáhla a nebyla vysušená. Poté stehna musíme propíchat na kůži, aby se uvolnil přebytečný tuk. Tuk pravidelně sbíráme do mističky, poslouží nám k potření přílohy. Dle potřeby můžeme podlévat vodou nebo vývarem. Stehna můžeme potírat jednak šlehačkou (husa má pak chutnou křupavou kůžičku) nebo medem rozředěným s vodou 1:1 (husa je pak krásně křupavá, med sice vytvoří dojem připálené husy, ale nebojte se toho, tak to má být).
Na rozpálené sádlo v rendlíku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme do zlata. Přidáme dvě lžíce krystalového cukru a uděláme karamel. Podlijeme vodou a vložíme červené zelí. Červené zelí může být hlávka, kterou nakrájíme na nudličky, ale osobně raději používám sterilované (ne kyselý nálev) má zajímavou chuť. Zelí trošku opepříme, můžeme přidat bobkový list a kmín, a necháme chvíli dusit. Poté stačí jenom dochutit octem a solí.
Uvařené brambory nastrouháme nebo protlačíme, smícháme s moukou, vajíčky a osolíme. Uhněteme bramborové těsto, které si vytvarujeme do válce a nakrájíme na cca 70 g části. Každou část vyválíme na placku asi 2 mm tekou. Pečeme na suché pánvi bez oleje – placku musíme na více místech propíchat. Až se začnou tvořit puchýřky, obrátíme. Po upečení potřeme husím sádlem z výpeku stehen, nebo přímo husím sádlem či máslem. Podáváme k huse a zelí, zatočené do ruličky, nebo přeložené.
Zdroj: Pečené husí stehno, zelí, lokše ; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecene-husi-stehno [On-line 7.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář