reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Slovenská kapustnica, domácí trhané halušky

  • kysané zelí 500 g
  • menší uzené koleno 1 kus
  • domácí klobása (čabajka apod.) 1 kus
  • kousek vepřového masa (případně kost) 1 kus
  • celý pepř 3 kuličky
  • mletý pepř 1 špetka
  • bobkový list 1 kus
  • mletá paprika 1 špetka
  • zakysaná smetana 1 kus
  • česnek 1 stroužek
  • cibule 1 kus
  • sůl a kořenící směs 1 špetka
  • troška octa 1 dávka

Halušky

  • syrové brambory 500 g
  • hladká mouka 200 g
  • vejce 1 kus

 

Zelí propláchneme, pokrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce s vodou. Uzené maso, klobásu vcelku a vepřové maso nebo kost opláchneme a vložíme k zelí. Přidáme celé koření, pepř, bobkový list a cibuli se slupkou. Vaříme, dokud maso není měkké. V případě, že se nám dělají mastná oka, posbíráme je lžící a smícháme s červenou paprikou. Všechno maso včetně klobásy vytáhneme, nakrájíme na menší kousky, cibuli vyhodíme. Z polévky vybereme část zelí a maso vložíme zpátky. Před dovařením ochutíme protlačeným česnekem. Polévka nemá být hustá, protože se podává s haluškami.

Na halušky nastrouháme na jemno oloupané brambory, do mísy přidáme mouku, vajíčko a osolíme. Vypracujeme těsto, které má byt spíše řídké. Nesmí být tuhé, aby se dobře házelo do vody. Připravíme si hrnec s osolenou vodou. Až bude voda vřící, připravíme si těsto na prkýnko a házíme do vody nožem nebo lžící. (Kdo nemá správný grif, může si pomoci haluškovačem.)

Uvařené halušky propláchneme, dáme na dno hlubokého talíře, zalijeme zelňačkou a dochutíme lžící zakysané smetany.

Zdroj: Slovenská kapustnica, domácí trhané halušky ; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/slovenska-kapustnica [On-line 7.5.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.