reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pečené husí stehno, zelí, lokše

  • husí stehna 5 kusů
  • jablíčka 2 kusy
  • cibule 2 kusy
  • smetana na vaření nebo med na potírání 1 kus

Zelí

  • červené zelí 1 sklenice
  • bobkový list 1 kus
  • kmín 1 špetka
  • krystalový cukr na karamel 2 lžíce
  • pepř 1 špetka
  • ocet 1 lžička
  • sádlo 2 lžíce

Lokše

  • uvařené brambory 1 kg
  • mouka polohrubá/hladká 300 g
  • sůl 1 špetka
  • 2 vajíčka
  • husí sádlo na potření 125 g

 

Husí stehna opláchneme, nasolíme a necháme je odpočívat asi 6 hodin. Poté stehna opláchneme v mléku, abychom odstranili přebytečnou sůl, uvolníme kůži řezem u spodního hloubu a vložíme na plech. Posypeme kmínem a můžeme poprášit jemně hladkou moukou. Jablíčka nakrájíme na měsíčky a vložíme mezi stehna. Husa je sama o sobě mastná, pouští hodně tuku, ale necháme je na cca 40 minut péct, aby se zatáhla a nebyla vysušená. Poté stehna musíme propíchat na kůži, aby se uvolnil přebytečný tuk. Tuk pravidelně sbíráme do mističky, poslouží nám k potření přílohy. Dle potřeby můžeme podlévat vodou nebo vývarem. Stehna můžeme potírat jednak šlehačkou (husa má pak chutnou křupavou kůžičku) nebo medem rozředěným s vodou 1:1 (husa je pak krásně křupavá, med sice vytvoří dojem připálené husy, ale nebojte se toho, tak to má být).

Na rozpálené sádlo v rendlíku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme do zlata. Přidáme dvě lžíce krystalového cukru a uděláme karamel. Podlijeme vodou a vložíme červené zelí. Červené zelí může být hlávka, kterou nakrájíme na nudličky, ale osobně raději používám sterilované (ne kyselý nálev) má zajímavou chuť. Zelí trošku opepříme, můžeme přidat bobkový list a kmín, a necháme chvíli dusit. Poté stačí jenom dochutit octem a solí.

Uvařené brambory nastrouháme nebo protlačíme, smícháme s moukou, vajíčky a osolíme. Uhněteme bramborové těsto, které si vytvarujeme do válce a nakrájíme na cca 70 g části. Každou část vyválíme na placku asi 2 mm tekou. Pečeme na suché pánvi bez oleje – placku musíme na více místech propíchat. Až se začnou tvořit puchýřky, obrátíme. Po upečení potřeme husím sádlem z výpeku stehen, nebo přímo husím sádlem či máslem. Podáváme k huse a zelí, zatočené do ruličky, nebo přeložené.

Zdroj: Pečené husí stehno, zelí, lokše ; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecene-husi-stehno [On-line 7.5.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.