Ingredience
- jehněčí kotlet 1500 g
- máslová dýně 600 g
- olivový olej 1 dávka
- fenykl 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- vlašské ořechy 50 g
- špalda 200 g
- cuketa 2 kusy
- zelené fazole 1 svazek
- parmezán 20 g
- čerstvá petrželka 1 hrst
- rozmarýn 1 dávka
- tymián 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
tahini dresink:
- tahini pasta 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- šťáva z půlky citronu 1 dávka
- kůra z půlky citronu 1 dávka
- olivový olej 1 lžíce
- med 2 lžíce
1. Oloupanou a na 1,5 cm velké kostky nakrájenou, osolenou a opepřenou dýni dáme se dvěma lžícemi oleje do trouby na 190 stupňů a pečeme 15 minut. Pak přidáme na délku nakrájený fenykl (stranou si dáme chocholky – výhonky), přidáme nastrouhaný česnek, lžíci oleje, vše promícháme a pečeme dalších 20 minut.
2. Cherry rajčata i se stopkou pomažeme trochou oleje a zvlášť na pekáči necháme péct dvacet minut.
3. Špaldu vaříme v dobře osolené vodě půl hodiny. Scedíme, přidáme do ní ořechy a pečeme dalších maximálně deset minut.
4. Když je zelenina zlatavá a na okrajích do hněda, smícháme ji se špaldou, „vousy“ fenyklu, co jsme si odložili, citronovou šťávou a sýrem. To je naše příloha – první salát.
5. Kotletky osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a tymiánem a pečeme na 160 stupňů hodinu a půl v troubě. V průběhu pečeni teplotu trouby upravíme, aby vyhověla špaldě i jehněti. Bylo by dobré, kdyby maso i příloha byly hotové zároveň, ale není to nutné – špalda se dá servírovat i za studena.
6. K jídlu je také dobrý druhý salát s cuketou, fazolovými lusky a tahini dresinkem. Zelené fazolky si uvaříme v osolené vodě doměkka, cuketu pokrájenou na kolečka si osmažíme na pánvi v olivovém oleji. Z uvedených surovin si uděláme tahini dresink, který před podáváním promícháme v míse s hotovou a scezenou zeleninou.
Zdroj: Pečené jehněčí kotletky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecene-jehneci-kotletky [On-line 18.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář