Ingredience
- jehněčí kýta 1500 g
- kuřecí prsa 1 kg
- česnek 1 palička
- rozmarýn 2 větvičky
- pivo na podlévání 1 dávka
- drcené vlašské ořechy 100 g
- sýr s modrou plísní 150 g
- velké brambory 5 kusů
- zakysaná smetana 1 kelímek
- pažitka 1 snítka
- listový špenát 500 g
- menší cibule 4 kusy
- červená cibule pod špenát 1 kus
- sůl 1 špetka
1.Jehněčí kýtu odblaníme, prošpikujeme rozmarýnem a česnekem, osolíme. Celou promasírujeme olivovým olejem a necháme zprudka zatáhnout a opéct. Pak kýtu přendáme do trouby, kde ji pečeme zakrytou alobalem na 140 °C spolu s menšími cibulemi překrojenými napůl. Po půl hodině troubu stáhneme na 130 °C a pečeme další tři hodiny, občas podléváme vodou či pivem.Nakonec doděláme šťávu.
2. Kdo nemá rád jehněčí, dostane kuře. Naklepaná, jemně osolená a opepřená prsa poklademe drcenými vlašskými ořechy a plátky plísňového sýra. Pomocí fólie zavineme a necháme chvíli odstát. Pak upečeme v troubě doměkka a dbáme na to, aby se prsa nevysušila.
3. Jako příloha jsou vhodné brambory a špenát. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Pak je roztrhneme vidličkou, pokapeme olivovým olejem a naplníme kyselou smetanou s pažitkou. Zapečeme dozlatova.
4. Listový špenát podusíme na osmažené cibuli a česneku. Dochutíme solí a pepřem a podáváme k jehněčímu masu.
Zdroj: Pečené jehněčí na česneku; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecene-jehneci-na-cesneku [On-line 19.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář