Ingredience:
- 1 kg vepřového plecka
- 2 lžíce sádla
- 1 ½ středně velké cibule
- 8 stroužků česneku
- 1–2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu vcelku
- 2 lžičky grilovacího koření
- 2–3 lžíce hladké mouky
- 1,5 kg brambor
- 150 ml 30% smetany
- 1 menší cibule
- 2 mladé cibulové natě
- 2–3 lžičky soli dle chuti
- 1 lžíce sádla
Maso rozdělíme na 5 stejných kusů, osolíme a obalíme v mouce smíchané s grilovacím kořením. Připravíme si pekáček se sádlem a na kolečka pokrájenou cibulí. Na cibuli položíme kusy masa a posypeme kmínem. Pro hustší omáčku můžeme mezi maso vsypat lžíci hladké mouky. Zalijeme vodou do půlky výšky masa. Přiklopímevíkem a pečeme 55 minut při 200 stupních Celsia. Potom víko odkryjeme, teplotu snížíme na 175 stupňů Celsia a dopékáme a současně přeléváme výpekem cca 25–30 minut.
Brambory oloupeme, pokrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Po uvaření slijeme vodu, brambory prošťoucháme a vlijeme smetanu. Mezitím si na pánvi osmažíme dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Tu společně s nadrobno nakrájenou zelenou cibulovou natí vmícháme do brambor a opět lehce prošťoucháme. Před podáním posypeme pažitkou.
Zdroj: Pečené vepřové maso; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecene-veprove-maso [On-line 11.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář