Ingredience
- filety z lososa 5 kusů
- brambory 800 kg
- mléko dle potřeby 1 dávka
- smetana 50 g
- žloutek 1 kus
- uvařená pohanka 1 hrst
- červené víno 300 ml
- omáčka demi glace 1 dávka
- baby špenát 1 balení
- česnek dle chuti 1 dávka
- olej 1 dávka
- citron 1 kus
- sůl, pepř 1 špetka
Nejprve si připravíme bramborou kaši. Uvaříme osolené brambory doměkka a do scezených brambor přidáme 50 ml smetany, jeden žloutek a vyšleháme kaši. Dle potřeby přidáváme teplé mléko. Do hotové kaše přidáme hrst uvařené pohanky a zamícháme. Poté si připravíme omáčku z červeného vína. Na rozpálenou pánev nalijeme omáčku demi glace a přidáme 300 ml červeného vína a necháme hodně zredukovat za častého míchaní. Můžeme zjemnit smetanou, přidat sůl, pepř, jak kdo má rád. Pět plátků lososa zbavíme kůže, osolíme a vložíme na rozpálenou pánev (na dvě minuty z každé strany). Maso necháme zatáhnout a poté je vložíme do rozpálené trouby na 180 stupňů a necháme tři minuty dopéct. Můžeme dochutit bylinkami (oregano, rozmarýn) – dle chuti. Baby špenát necháme minutu podusit, přidáme česnek, máslo a párkrát v této směsi špenát proházíme a podáváme (nesmí se rozvařit, musí zůstat v listové konzistenci).
Zdroj: Pečený losos; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/peceny-losos-0 [On-line 29.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář