2−4 porce
- 2 kachní stehna
- 1 kachní prso
- směs koření
- 1 l vývaru z kachních kostí, zeleniny a koření
- sůl
- sezamový olej
- 2 tenké slané palačinky
- ½ čerstvé okurky
- 2 naťové cibulky (zelená část)
- 100 ml omáčky Hoi sin
Kachní stehna vykostíme, zlehka svážeme do válečku (kůží navrch) a spolu s očištěným kachním prsem trochu více osolíme a necháme 10 minut odležet.
Na troše oleje maso zprudka opečeme dozlatova. Opékáme nejprve kůží dolů, poté obrátíme.
Stehýnka vložíme do horkého silného kachního vývaru, přidáme směs celého koření – badyán, skořici, pískavici, citronovou a pomerančovou kůru, římský kmín, hřebíček, nové koření, anýz. Maso táhneme při 60−70 °C dvě hodiny. Na poslední půlhodinu přidáme do vývaru i kachní prso.
Vařené maso necháme ve vývaru zchladnout. Vyjmeme, odstraníme provázek, osušíme a těsně před podáváním opečeme maso vcelku ze strany kůže do zlatova. Poté krájíme na plátky a servírujeme spolu s plněnými placičkami a omáčkou Hoi sin.
Omáčka Hoi sin
- 2 šalotky
- 2−4 stroužky asijského česneku
- čerstvá chilli paprička
- sezamový olej
- kůra a šťáva z ½ pomeranče
- 2 lžičky třtinového cukru
- 500 ml silného kachního vývaru (z přípravy kachny)
- 100 ml ústřicové omáčky
Na sezamovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku s česnekem, přidáme najemno nakrájenou chilli papričku (asi 1 lžičku), přistrouháme pomerančovou kůru, zasypeme třtinovým cukrem, necháme rozpustit a zalijeme silným kachním vývarem, (z kachny kterou jsme jiz vyndali) povaříme 10 minut, přidáme ústřicovou omáčku a zprudka vaříme – redukujeme na 1/3 množství. Poté podle potřeby dochutíme rybí omáčkou.
Palačinky
Palačinky připravíme z klasického těsta na palačinky, těsto mírně osolíme, můžeme doplnit sekanou pažitkou. Po upečení palačinky potřeme omáčkou Hoi sin a plníme na tenké nudličky (Juliene) krájenou salátovou okurkou a zelenou částí naťové cibulky.
Zdroj: Pekingská kachna Aureole; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1372-pekingska-kachna-aureole/ [On-line 27.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář