8−10 porcí
Na základ
- 250 g pražených nesolených arašídů
- 50 g sušených chilli papriček nebo 100 g čerstvých
- 50 g očištěného galangalu
- 50 g citronové trávy
- 80 g česneku
- 50 g kořínků z koriandru
- 10 kafrových listů
- 250 g červená cibule
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžíce semínek koriandru
- 1 lžíce muškátového oříšku
- slunečnicový nebo rýžový olej
- 1,2 kg hovězího krku
Na podlití
- ½ l vody
- 1 l ananasového džusu
Na dokončení
- 600 ml kokosového mléka
- střik rybí omáčky
- 1 lžíce palmového cukru
Na podávání
- lístky koriandru
- pražené drcené nesolené arašídy
- rýže basmati nebo jasmínová
Chilli papričky očistíme, vyjmeme semínka a pokrájíme.
Galangal oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Z citronové trávy oloupeme svrchní suché listy (nevyhazujeme, později je vložíme do vývaru k masu) a ty křehké nakrájíme na kolečka.
Česnek nakrájíme nahrubo.
Připravené chilli papričky, galangal, citronovou trávu, česnek a arašídy rozmixujeme v kuchyňském kutru na pastu.
Kořínky koriandru, kafrové listy a červenou cibuli nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozpálíme olej, vmícháme pastu a restujeme, přidáme koriandr, kafrové listy a cibuli, osmahneme, vmícháme koření – drcený římský kmín, koriandr, nastrouhaný muškátový oříšek. Vše restujeme pozvolna a dlouho, až má pasta hnědou barvu.
Nakrájené maso na kostky (velké asi jako na guláš) vmícháme do směsi a opečeme, podlijeme vodou a ananasovým džusem, vložíme suché listy citronové trávy (po uvaření vyjmeme) a vaříme pod pokličkou doměkka.
Omáčku zjemníme kokosovým mlékem, dochutíme rybí omáčkou a palmovým cukrem.
Penang kari podáváme s rýží, sypeme lístky koriandru a drcenými arašídy.
Zdroj: Penang kari; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1631-penang-kari/ [On-line 17.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář