4 porce
- 1 celá perlička nebo 4 stehna
- 2 jablka
- 2 hrušky
- olej
- 5 tenkých plátků slaniny
- 15 dkg prosa
- 0,5 litru masového vývaru
- 1 svazeček petržele
- sůl
- bílý pepř
Kusy masa připravené k vaření opepříme a mírně osolíme. Na malém množství oleje si maso po obou stranách předpečeme, načež jednotlivé kousky pokryjeme plátky slaniny. Potom je vložíme do pekáče a kolem masa rozmístíme rozkrájená jablka a hrušky. Zalijeme trochou masového vývaru a zakapeme několika kapkami vína Tricollis Cuvée. Přikryjeme alobalem a pečeme 30-40 minut při teplotě 170 °C.
Po uplynutí této doby odstraníme alobal, sejmeme z drůbežího masa plátky slaniny a perličku pořádně dopečeme.
Přílohu děláme tím způsobem, že si proso nejprve orestujeme na oleji, nakrájíme do něho bohaté množství petržele a přilijeme 0,5 dl vína Tricollis Cuvée. Až se víno odpaří, začneme proso postupně podlévat teplým masovým vývarem. Podléváme po troškách, aby si zachovalo konzistenci kaše a aby se, až bude hotové, nelepilo jako rýže.
Při podávání nakládáme doprostřed talíře prosnou kaši, na ni dáváme maso a nakonec vedle umístíme porci vynikajícího jablečno-hruškového sósu.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3609
Poslední tip, trik či komentář