reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Perlička

Suroviny

  • brambory 1 kg
  • perlička 1 ks
  • rozmarýn
  • řapíkatý celer
  • česnek dle chuti
  • citron 1 ks
  • balzamiko 3-4 lžíce
  • javorový sirup 3-4 lžíce
  • šalotka 500 g
  • vývar 500 ml
  • kus másla
  • sůl
  • pepř

Perličku očistíme, omyjeme, osušíme a důkladně opepříme a osolíme zvenčí i zevnitř. Citron a řapíkatý celer omyjeme a rozpůlíme. Česnek oloupeme. Půlku citronu, řapíkatý celer, rozmarýn a česnek nacpeme do břišní dutiny perličky. Perličku uzavřeme nebo zpevníme gumičkou.

Rozehřejeme troubu na 190°C . Perličku dáme do pekáče, vymačkáme na ni šťávu ze zbylé půlky citronu a pekáč zakryjeme alobalem nebo víkem. Vložíme do předehřáté trouby a dáme na 30 minut péct.

Zatím si oloupeme šalotky, očistíme brambory a opereme rozmarýn. Šalotky a brambory rozpůlíme.

Po půlhodině sundáme alobal, lehce podlijeme, přidáme rozpůlené brambory, osolíme je, opepříme a společně pečeme dalších zhruba 30 minut.

V kastrůlku rozehřejeme většinu másla. Vsypeme rozpůlené šalotky, zakryjeme poklicí a na mírném ohni je za občasného míchání restujeme asi 15 – 20 minut. Podle potřeby lehce podléváme vývarem. Pak přidáme balzamikový ocet, javorový sirup a zvolna dále dusíme, až získáme karamelizovanou cibulku.

Na zbylém másle opražíme trochu mouky. Zalijeme zbylým vývarem a omáčku vaříme do zhoustnutí. Během vaření přidáme do omáčky na chvilku rozmarýn. Hustou omáčku vlijeme do karamelových šalotek, lehce osolíme a odstavíme.

Zdroj: Perlička; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/perlicka  [On-line 25.03.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.