40 kousků:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 125 g cukru krupice
- 250 g medu
- 2 vejce
- 2 lžičky kypřícího prášku do perníku
- 1 lžíce mletého perníkového koření (fenykl, badyán, nové kořeni, anýz, muškát, hřebíček)
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce na potření
Na polevu:
- 125 g moučkového cukru
- 1 lžíci citrónové šťávy
- 1 bílek
Do misky prosijeme mouku, perníkové koření, kakao a kypřící prášek. Vejce utřeme s cukrem, přidáme tekutý med a vše smísíme s moukou. Uhněteme tužší hladké těsto a necháme přes noc v chladu odpočinout.
Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a pomocí vykrajovátek, vypichujeme nebo vykrajujeme typické figurky a tvary.
Perníčky dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-15 minut. Ještě horké figurky potíráme rozšlehaným vejcem, abychom vytvořili na povrchu lesklou glazuru.
Z cukru, citrónové šťávy a bílku utřeme jemnou a vláčnou polevu. Kornout z pečicího papíru naplníme do poloviny polevou, odstřihneme špičku a zdobíme vychladlé perníčky.
Poslední tip, trik či komentář