na těsto:
- 550 g hladké mouky
3 vejce
50 g másla
1 lžička jedlé sody
50 g medu
8 g kakaa
200 g cukru moučky
cca 50 ml mléka
perníkové koření
bílek na pomašlování
na glazuru:
- cca 130 g cukru moučky
půl lžíce škrobu
1 bílek
Smícháme mouku, vejce, povolené máslo, jedlou sodu, med, kakao, cukr a perníkové koření. Během hnětení přiléváme mléko, dokud nevznikne hladké těsto. To zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odležet v lednici. Pak ho vyválíme, vykrojíme z něj srdce, které pomašlujeme bílkem, a pečeme při 170-ti stupních podle velikosti asi 20 až 30 minut.
Mezitím si na ozdobení připravíme glazuru. Prosátý cukr smícháme se škrobem a bílky, které ovšem přidáváme postupně. Na závěr glazuru důkladně prošleháme metličkou a můžeme začít zdobit. Zchladlé perníky zlehka navlhčíme vodou a pomocí kornoutku z pečicího papíru, kterému uřízneme špičku, ozdobíme podle vlastní fantazie.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/325-pernikova-srdce/
Poslední tip, trik či komentář