Masová směs
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 5 lžic rajského protlaku
- 3 lžíce rozinek
- 10 ks černých oliv bez pecek
- 1 vejce uvařené natvrdo
- mletý pepř
- sůl
Bramborové těsto
- 1 kg brambor
- mletý pepř
- sůl
- 200 g hladké mouky
- 4 lžíce bramborové moučky
- 4 vejce
- slunečnicový olej na smažení
Salsa criolla
- ½ cibule
- 8 cherry rajčátek
- hrst čerstvého koriandru
- slunečnicový olej
- mletý pepř
- sůl
- citronová šťáva
- střik 8% octa
Hovězí maso vložíme do hluboké pánve (nejlépe wok) a bez přidaného tuku ho pozvolna vypečeme, až maso pustí tuk vlastní, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, opečeme, vmícháme 5 lžic rajského protlaku, 3 lžíce rozinek, nakrájené černé olivy, osolíme a na závěr vmícháme na kostičky natvrdo vařené vejce. Odstavíme a necháme vychladnout.
Brambory oškrábeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu slijeme, ještě horké brambory rozšťoucháme, vmícháme olej, ochutíme mletým pepřem a solí. Necháme vychladit.
Z těsta tvoříme placky, které plníme masovou směsí a dobře zabalíme.
Každou plněnou bramboru obalíme v mouce smíchané s bramborovou moučkou, v rozšlehaných vejcích a ještě jednou v mouce s bramborovou moučkou.
Plněné brambory smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova, necháme okapat na savém papíru a podáváme se salsou.
Salsa – dobré je připravit si salsu den před podáváním, aby měla šanci se dobře odležet.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak rajčátka, smícháme s nasekaným koriandrem, ochutíme olejem, pepřem, solí, citronovou šťávou a octem. Necháme odležet.
Zdroj: Peruánská plněná brambora / papa rellena; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1611-peruanska-plnena-brambora-papa-rellena/ [On-line 22.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář