8–10 porcí
- 300 g ječných krupek
- voda na namočení krupek
- 5 cl oleje
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l i více vody
- ¾ l mléka
- svazek plocholisté petrželky
- muškátový květ
- sůl
- 100 g slaniny
Vydatná polévka z krupek, na něž se často zapomíná. Pokud si potrpíme na uzeniny, doplnit ji můžeme opečenou klobáskou nebo slaninou. Ovšem nutno podotknout, polévka chutná i samotná, pouze s petrželkou a dobře ochucená muškátovým květem.
Scezené a okapané kroupy v hrnci nasucho opražíme, přilijeme olej, jakmile je rozehřátý, vmícháme nadrobno nakrájenou cibulku, zamícháme lžíci mouky, zalijeme studenou vodou a necháme 20−30 minut provařit. Během vaření vlijeme mléko, abychom polévku zjemnili a získali požadovanou konzistenci. Dochutíme sekanou petrželkou, muškátovým květem a solí.
Pokud si někdo potrpí na opečenou slaninu, může s ní polévku v podobě opečených kostiček doplnit.
Zdroj: Petrželkový krém s kroupami; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1082 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář