na těsto:
- 700 g hladké mouky
40 g krystalového cukru
30 g droždí
300 ml vody
4 vejce
20 g másla
špetka soli
na ořechovou náplň:
- 110 ml vody
1 citrón
190 g cukru
15 g glukózy (medu)
15 g sušeného mléka
375 g mletých ořechů
10 g vanilkového cukru
na makovou náplň:
- 200 g mletého máku
1 dcl mléka
3 polévkové lžíce povidel
moučkový cukr
skořice
na masovou náplň:
- 0,5 kg mletého masa
100 g cibule
1 vejce
2 bílky
olej
sůl
pepř
Z droždí, vody, trochy cukru a mouky si připravíme kvásek. Když má správnou hustotu, přidáme všechnu zbývající mouku, cukr, vejce, špetku soli a máslo, necháme v teple vykynout a potom uhněteme těsto. To pak poprášíme moukou, vyválíme a nakrájíme na čtverce. Na každý z nich položíme trochu náplně a přeložíme do trojúhelníčků, kterým pevně spojíme okraje. Chceme-li být důslední, pak okraje na závěr zarovnáme rádýlkem. Pirožky smažíme ve vysoké vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
Ořechová náplň:
Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu, přidáme krystalový cukr, glukózu nebo med, sušené mléko a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy, vanilkový cukr a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout.
Maková náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mák a všechno pořádně provaříme. Necháme vychladnout a můžeme začít plnit pirožky.
Masová náplň:
Cibuli opražíme na oleji, přidáme mleté maso, když je maso opražené, přidáme vejce, bílek, opepříme, osolíme. Směs necháme vychladnout a plníme jí pirožky.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/86-pirohy/
Poslední tip, trik či komentář