Potřebujeme:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 250 g polotučného tvarohu v kostce
- 1 vejce
- 1 lžičku vody
- strouhaný ementál
- drcený kmín
- provensálské koření
- sezamová semínka
Na masovou náplň:
- 250 g mletého drůbežího masa
- 2 vejce vařená na tvrdo
- 1 střední cibulï
- 1 lžíci oleje
- ½ lžičky drceného kmínu
- mletý černý pepř
- sůl
Na brynzovou náplň:
- 250 g brynzy
- 1 větší uvařenou bramboru
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky chilli
- sůl
Ze změklého másla, mouky a tvarohu dobře vypracujeme těsto, rozdělíme na dvě části, každou vytvarujeme do koule, zabalíme do igelitu a dáme na hodinu do lednice. Z koulí pak vyválíme placky (cca 3 mm silné) a skleničkou vykrajujeme kolečka (průměr cca 10 cm) nebo rádýlkem nařežeme na čtverce. Plníme lžičkou náplněmi do jedné poloviny tak, aby šly tvary přehnout a zůstaly prázdné okraje, které zmáčkneme vidličkou. Okraje těsta je dobré pomašlovat vejcem.
Příprava náplní:
Na lžíci oleje osmahneme cibulku a přidáme drůbeží mleté maso, musíme dobře promíchat a rozmělnit, aby se nespeklo do hrudek. Okořeníme, osolíme a smícháme s nahrubo nastrouhanými (nebo drobně krájenými) vařenými vejci.
Dobře promícháme brynzu s jemně nastrouhanou vařenou bramborou a s utřeným česnekem, chilli a solí. Brambora v tomto případě napomáhá tomu, aby brynza při pečení neutekla z pirohů ven. Přesto je bezpečnější dávat do pirohů méně brynzové náplně, než masové.
Naplněné pirohy potřeme vejcem smíchaným s troškou vody a posypeme libovolnou posypkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při 170°C do zlatavé barvy (25-30 minut).
Zdroj: Pirohy z tvarohového těsta s masovo – vajíčkovou a brynzovou náplní; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/pirohy-z-tvarohoveho-testa-s-masovo-vajickovou-a-brynzovou-naplni.html [On-line 20.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář