Ingredience
- tmavé pivo 350 ml
- drůbeží vývar 500 ml
- plnotučné mléko 250 ml
- smetana na vaření 250 ml
- cibule 2 kusy
- máslo 4 lžíce
- hladká mouka 3 lžíce
- česnek 2 stroužky
- tymiánové lístky 1 lžička
- mletá paprika 1 lžička
- worcesterská omáčka 1 lžička
- hořčice 1 lžička
- vyzrálý čedar 340 g
- sůl a pepř 1 špetka
- opečený plátek rohlíku 1 dávka
V hrnci na másle na střední stupeň opečeme dosklovata cibuli. Přidáme česnek a tymián a mícháme další minutu. Poprášíme moukou a cibulovou jíšku mícháme další tři minuty. Přidáme mletou červenou papriku, pepř, hořčici a sůl. Vaříme další minutu. Zalijeme pivem, vývarem, smetanou a mlékem. Přivedeme k varu, ztlumíme oheň, přiklopíme a necháme za občasného bublání vařit asi 20 minut. Polévku pak propasírujeme sítem a ochutíme worcesterem. Dokud je horká, postupně v ní rozmícháme i čedar. Musí se rozpustit. Kdyby polévka začala hrudkovatět, rozmixujeme ji. Dle potřeby dosolíme a podáváme s krutony z rohlíku.
Zdroj: Pivní s čedarem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pivni-s-cedarem [On-line 28.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář