Suroviny :
- cukr krystal – množství podle bodu 1)
- 4 jablka
- 3 lžíce citronové šťávy
- 30 g změklého másla
- 20 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce medu
- špetka mleté kávy
- 200 g smetany ke šlehání, ušlehané
1) Do hrnce (neměl by být o moc větší, než zaberou jablka postavená vedle sebe) dejte tolik vody, aby byla jablka téměř ponořená – můžete si to vyzkoušet tím, že je tam na chvíli zkusmo dáte, ale pak zase vyndáte (jejich chvíle teprve přijde). Do studené vody vsypejte cukr – mělo by ho být skoro stejně, jako je vody. Přidejte citronovou šťávu a svařte za občasného zamíchání na jednolitý sirup.
2) Jablka oloupejte, vykrojte z nich jadřince, a vložte do sirupu. Vařte je 8 minut. Pak je opatrně vyndejte a nechte okapat.
3) Máslo našlehejte vidličkou, vmíchejte do něj ořechy, med, kávu, a polovinu šlehačky. Touto směsí naplňte připravená jablka.
4) Polijte troškou sirupu, ve kterém se jablka vařila, a ozdobte zbytkem šlehačky. Můžete přidat snítku meduňky nebo cokoliv na ozdobu.
Zdroj: Plněná jablka Tufahija; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/recepty-z-1-dilu-karoliny-domaci-kucharky?special=773951 [On-line 27.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář