- hovězí kližky 2 kg
- cibule 500 g
- mletá paprika 1 lžička
- malá plechovka piva 1 kus
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- česnek 3 stroužky
- chléb na zahuštění 1 balení
- majoránky na dochucení 1 špetka
- vejce 5 kusů
- malé pikantní klobásky/ nebo 2 větší 5 kusů
Karlovarský knedlík
- starší housky 5 kusů
- mléko 1/8 l
- hrubá mouka 1 hrst
- zelená petržel 1 hrst
- prášek do pečiva 0.5 kusu
- vejce 1 kus
Šumavský knedlík
- brambory uvařené ve slupce 1 kg
- vejce 1 kus
- hrubá mouka dle potřeby
- nakrájená houska 1 kus
- sůl 1 špetka
Na cibulovo-paprikovém základu si orestujeme kostky kližky, maso zalijeme pivem a dusíme do měkka. Dochutíme solí, pepřem, česnekem, zahustíme chlebem a nakonec přidáme majoránku. Nakonec usmažíme z vajec volská oka a na cibuli klobásku a podáváme ji navrch k masu, knedlíkům a omáčce.
Na karlovarský knedlík si nakrájíme housky na kostičky a navlhčíme je mlékem, v němž jsme si rozmíchali vejce. Přidáme hrubou mouku dle potřeby, zelenou petržel, něco prášku do pečiva a promícháme. Knedlík zabalíme do potravinářské fresh folie a vaříme 15 – 20 minut, jednou obrátíme.
Na šumavský knedlík potřebujeme vystydlé uvařené a nastrouhané brambory, které promícháme s vejcem, hrubou moukou a na kostky nakrájenou houskou. Těsto osolíme a vypracujeme válce knedlíku, který vaříme maximálně 20 minut a krájíme na plátky.
Zdroj: Plzeňský guláš; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/plzensky-gulas [On-line 25.6.2012]
Poslední tip, trik či komentář