10 porcí
- 50 g sádla
- 3 cibule
- 500 g vepřové plece nebo kýty
- 200 g česnekového vepřového boku
- 4 klobásky
- 2 špekáčky
- 500 g brambor
- 1 kg kysaného zelí
- 6 stroužků česneku
- 8 bobkových listů
- 8 hřebíčků
- 8 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 1/4 l světlého 10 ° piva
- 1/4 l hovězího vývaru
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Na sádle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, osmahneme, totéž uděláme s bokem, klobáskou a špekáčky nakrájenými na kolečka. Přidáme veškeré koření, osmahneme, vložíme brambory, nezapomeneme osolit a opepřit, vmícháme zelí, vše zalijeme pivem a vývarem. Zakryté přivedeme k varu, poté vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi hodinu. Během pečení občas promícháme. Podáváme s chlebem.
Zdroj: Plzeňský šukrut; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1144 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář