Suroviny
- jehněčí kotleta 5 ks
- mrkev 4 ks
- máslo
- smetana
- cibule 2 ks
- petržel 3 ks
- cukr
- řapíkatý celer 1 ks
- česnek
- sůl
- pepř
- zázvor
- med
- ocet 1 lžíce
- olivový olej
- batáty
Kotletu si opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Osolíme, opepříme a potřeme marinádou z olivového oleje, zázvoru a česneku. Na rozpálené pánvi restujeme cca 3-5 minut z každé strany. Přendáme na plech a potřeme medem. Dopečeme do zlatova za 8-10 minut.
Batáty oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme do měkka asi 20 minut. Z uvařených batátů slijeme přebytečnou vodu, přidáme smetanu, máslo, sůl, pepř a rozmixujeme na pyré.
Kořenovou zeleninu si očistíme, nakrájíme na kostičky a restujeme na pánvičce. Osolíme, opepříme a přidáme lžičku cukru nebo medu, aby zelenina zkaramelizovala a zezlátla, dochutíme octem.
Zdroj: Podzimní kotleta s kořenovou zeleninou a batátovým pyré; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/podzimni-kotleta-s-korenovou-zeleninou-batatovym-pyre [On-line 17.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář