Suroviny
- skořice
Těsto:
- hladká mouka 250 g
- sůl 1 špetka
- kypřicí prášek 1 špetka
- hrozinky
- ocet 1 lžíce
- tuk na pečení 100 g
- vlažná voda 2 lžíce
- oříšky
- rozdrcené piškoty 1 hrst
- šlehačka
- vanilkový lusk
Náplň:
- jablko 2 ks
- hruška 2 ks
- máslo 2 lžíce
- cukr 2 lžíce
Ingredience na těsto zpracujeme na vále. Až bude těsto hladké a nebude se lepit, zabalíme je do potravinářské fólie a uložíme na půl hodiny do lednice. Mezitím si v kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme cukr, necháme lehce zkaramelizovat. Poté přidáme na kostičky pokrájené ovoce, skořici, hrozinky a oříšky a tři minuty dusíme. Těsto vyválíme, posypeme rozdrcenými piškoty, poklademe na něj lehce vychladlou směs, zabalíme, potřeme mlékem a pečeme 45 minut na 175°C, nebo dokud nezezlátne. Podáváme s vyšlehanou šlehačkou se semínky vanilky.
Zdroj: Podzimní ovocný závin se šlehačkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/podzimni-ovocny-zavin-se-slehackou [On-line 23.01.2016]
Poslední tip, trik či komentář