- 20 dkg malých černých mušlí
- 3 polévkové lžíce mouky
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 liter rybího vývaru
- 1,5 dl smetany
- 1 dl suchého bílého vína
- 0,5 dl koňaku
- sůl
- pepř
- polévkové koření
Rybí vývar:
- 1-2 kořeny petržele
- 1 mrkev
- 1 celá cibule
- 1 kg mořských ryb
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- bobkový list
Očištěné mušle si orestujeme na olivovém oleji, posypeme moukou, načež je ještě po dobu 1 minuty opékáme. Za neustálého míchání pak pomalu přiléváme rybí vývar.
Až začne polévka vřít, osolíme ji a podle chuti okořeníme pepřem a polévkovým kořením.
Pak do ní vlijeme koňak, víno a smetanu a několik minut ji ještě necháme bublat na mírném plameni, aby se všechny chuti náležitě spojily.
Mrkev a kořen petržele nadrobno rozkrájíme a začneme vařit v 1 litru vody. Přidáme pokrájené rybí maso, osolíme, opepříme, vhodíme do vody bobkový list a přilijeme olivový olej.
Cibuli vložíme do vody v celku. Až nám cibule změkne, znamená to, že je rybí vývar uvařený.
Zdroj: TV paprika Chuti monarchie http://tvpaprika.hu/cs/node/3823
Poslední tip, trik či komentář