8−10 porcí
- 1 malá dýně hokaido
- 1 cibule
- 50 ml olivového oleje
- svazek koriandru
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 200 g zakysané smetany
- 30 g medu
- citronová šťáva
- sůl
Dýni a cibuli nakrájíme na menší kousky, rozprostřeme do pekáče, pokapeme olivovým olejem, osolíme a posypeme polovinou sekaného koriandru. Promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 30 minut.
Poté vyjmeme z trouby, přendáme do hrnce a zalijeme vývarem. Vaříme asi 20 minut. Přidáme šťávu z citronu, med a rozmixujeme, podle chuti dosolíme.
Těsně před podáváním vmícháme druhou část nasekaného koriandru. Polévku na talíři doplníme zakysanou smetanou, řeřichou i dýňovými semínky a chipsy.
Chipsy
- 1 plát listového těsta
- 1 vejce na potření
- maldonská sůl
- 2 lžíce dýňových semínek
Plát těsta potřeme vajíčkem, posypeme mořskou solí (nejlépe maldonskou, ale není nutné) a sekaným dýňovým semínkem. Rozkrájíme na čtverečky cca 3 × 3 cm a přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě na 200 °C dozlatova.
Na podávání
- řeřicha
- dýňové semínkoZdroj: Polévka z pečené dýně s medem a chipsy; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1749-polevka-z-pecene-dyne-s-medem-a-chipsy/ [On-line 06.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář