Na 4 porce potřebujeme:
- 2 lžíce másla,
- 1 šalotku nakrájenou nadrobno,
- 2 stroužky česneku podrcené,
- 1 snítku tymiánu,
- 0,5 kg vyloupaných slávek,
- 200 ml bílého vína,
- 0,5 l rybího vývaru,
- sůl, pepř,
- 250 ml smetany na vaření,
- 1 malou cuketu,
- 4 rajčata,
- olivový olej,
- bagetu na krutony
Do kastrolu dáme máslo, šalotku, 1 stroužek česneku, několik lístků tymiánu a krátce orestujeme. Pak přidáme mušle, vlijeme víno a necháme ho vyredukovat. Vlijeme rybí vývar, osolíme, opepříme a vaříme. Pak vlijeme smetanu a ještě chvíli vaříme. Pak rozmixujeme do hladka.
Na pánvi orestujeme cuketu, zbytek česneku a tymiánu. Rajčata oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jadřinců. Naskládáme je do pekáče vyloženého pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, posypeme tymiánem, osolíme a pečeme v troubě při 150 °C 1,5 hodiny.
Do talíře dáme kruton s cuketou a sušenými rajčaty a vlijeme polévku.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutíhttp://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/polevka-ze-slavek-2-2-2010.html
Poslední tip, trik či komentář