Suroviny
Salát
- odkapané fazole černé oko 400 g
- filet z tuňáky ve vlastní šťávě 300 g
- jarní cibulka 300 g
- vařená vejce 5 ks
- nasekaný čerstvý koriandr velká hrst
- listový salát dle libosti (polníček, rokola..)
- pepř
- sůl
- olivový olej
- ocet
Listové tyčinky
- listové těsto 1 ks
- vejce
- sůl
- sušený česnek
- kmín
Odkapané fazole promícháme s jemně nakrájenou cibulkou, koriandrem, olivovým olejem a octem, osolíme, opepříme. Na závěr zlehka přimícháme tuňáka, abychom zachovali větší kusy. Uvařené vajíčko dle chuti buď přimícháme pokrájené na kostičky spolu s tuňákem do salátu, nebo rozkrojené na čtvrtky pokládáme na salát (jedno vejce na porci). Podáváme na listovém salátu (polníček, rukola, římský apod.) zakápnutém olivovým olejem s trochou mořské soli a s tyčinkami z listového těsta.
Na tyčinky rozválíme či rozvineme listové těsto, nakrájíme je na 2-3 cm široké proužky, které lehce oddělíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a sušeným česnekem (můžete nahradit libovolným kořením). Upečeme dozlatova asi za 15 minut. Před podáváním necháme vychladnout, aby se tyčinky nepolámaly.
Zdroj: Portugalský tuňákový salát; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/portugalsky-tunakovy-salat [On-line 21.01.2017]
Poslední tip, trik či komentář