4−6 porcí
Karbanátky
- 1 kg mleté vepřové plece
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- hrst plocholisté petrželky
- 4 cl oleje na opečení cibule a česneku
- drcený kmín
- majoránka
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení karbanátků
- chléb
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a společně opečeme na oleji dozlatova, vmícháme nasekanou petrželku a odstavíme. Ještě teplé důkladně promísíme s mletým masem a kořením. Tvarujeme placičky a zvolna je pečeme na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Podáváme se zeleninou nakyselo a doplníme chlebem.
Zelenina nakyselo
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 200 g kořenové petržele
- 100 g krupicového cukru
- 2 dl vody
- 2 dl octa
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 8 kuliček celého pepře
- 1 lžíce hořčičného semínka
- sůl
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na větší kousky – klínky nebo hranolky.
V hrnci rozpustíme cukr na světlý karamel, který zalijeme vodou a octem a za míchání přidáme koření a vložíme zeleninu. Zeleninu uvaříme na skus, nesmí být rozvařená.
Poté odstavíme a necháme vychladit. Podáváme ke karbanátku.
Zdroj: Přírodní vepřový karbanátek se zeleninou nakyselo; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1221 [On-line 16.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář